Kadın yöneticilerin birbirinden iddialı başarıları

Kadın yöneticilerin birbirinden iddialı başarıları

Teradata Ülke Müdürü Gamze Aydın Kariyerine Çukurova Holding’de pazarlama asistanı olarak başladı. Ardından 4K Bilgisayar’da pazarlama müdürü olarak devam etti. Sırasıyla LogoSoft Yazılım’da satış ve pazarlama genel müdür yardımcısı, SAS Institute’da satış ekibi lideri, Novell’da ülke müdürü ve Oracle Türkiye’de danışmanlık birimi direktörlüğü görevlerini üstlendi. Aydın, Eylül 2011’den bu yana Teradata’nın başında bulunuyor. Gamze Aydın’ın

Teradata Ülke Müdürü Gamze Aydın

Kariyerine Çukurova Holding’de pazarlama asistanı olarak başladı. Ardından 4K Bilgisayar’da pazarlama müdürü olarak devam etti. Sırasıyla LogoSoft Yazılım’da satış ve pazarlama genel müdür yardımcısı, SAS Institute’da satış ekibi lideri, Novell’da ülke müdürü ve Oracle Türkiye’de danışmanlık birimi direktörlüğü görevlerini üstlendi. Aydın, Eylül 2011’den bu yana Teradata’nın başında bulunuyor.

Gamze Aydın’ın orta vadede kişisel kariyer hedefi, Teredata’yı Türkiye veri ambarı pazarında lider ve en çok çalışılmak istenen kurum durumuna getirmek. Uzun dönemdeyse daha bölgesel bir organizasyon içinde, yine kendisini ekip lideri olarak görmek istiyor.

Zamanın yöneticinin en dar ve en değerli kaynağı olduğunu belirten Aydın, “Bizler teknolojiyi en çok kullanan sektör yöneticileri olarak, zamanın peşinden koşarken yarını planlamayı unutabiliyoruz. Bu da hızdan dolayı zaman zaman dezavantaja dönüşebiliyor” diyor.

Üst düzey yönetici olmanın mantıklı ve uygulanabilir her türden proje ve yeniliği hayata geçirme olanağı verdiğine değinen Gamze Aydın, dezavantajlarınıysa, fazlasıyla göz önünde olmak, zaman zaman gerilimin yüksek olmasıyla yöneticinin kendisine ve çevresine yeterince zaman ayıramaması olarak sıralıyor.

Teradata’nın Gamze Aydın liderliğinde temel hedefi hem ticari hem de kamu kurumları için veri analizi projelerini Türkiye’de de gerçekleştirebilmek.

Caramel İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Bereket

Kariyerine Turkcell’de marka yönetimi alanında çalışarak başladı. Ardından Travel and Leisure Türkiye’de editörlük yaptı. Beymen’de pazarlama müdürü olarak marka yönetimi kariyerini sürdürdü. 2009 yılında Davut Köse’yle birlikte “stil sahibi mutluluk elçisi” olarak adlandırdıkları Caramel İstanbul markasını yarattı. Hülya Bereket, gelecekte Caramel İstanbul’u geliştirerek devam ettirmenin yanı sıra hayalindeki birkaç iş projesini daha hayata geçirmek istiyor.

E-ticaretin maliyeti daha düşük bir girişim olduğunu belirten Bereket, “Türkiye’de kadın girişimcilerin çoğu çok kısıtlı bütçelerle bu sektöre giriyor. Maliyet avantajı sayesinde ufak bir bütçeyle, katma değeri fazla bir çalışmayla hayallerindeki projeyi hayata geçirme imkanı buluyorlar” diyor. Bu sektörde başarının sırrını değişimlere ve yeniliklere açık olmak şeklinde ifade eden Bereket, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“E-ticarette yeni fikirleri hayata geçirmek, fiziksel dünyadakinden daha kolay ve daha az maliyetli. Bu yüzden çok fazla oyuncu bu alanda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Sizin de bunların hepsini takip edip öncü olmanız, ilk yapan olmanız çok önemli.”

Caramel İstanbul, Ağustos 2009’da lansmanı yapılan, kişiye özel hediye ve kişiselleştirilmiş özel gün ürünlerinin satıldığı bir site. 2012’de farklı kategorilerde yeni ürünlerin satışına başlanması hedefleniyor.

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Gülfem Çakmakçı

İş hayatına Karma International’da pazarlama ürün yöneticisi olarak başladı. Ardından Boca Research’ün Doğu Avrupa Ortadoğu ve Afrika satış müdürlüğü, Seagate Teknoloj’nin Yunanistan, Türkiye, İsrail ve Orta Doğu Afrika’dan sorumlu bölge müdürlüğü ve Dell Tüketici ve SMB ülke müdürlüğü görevlerini yürüttü. Eylül 2011’den bu yana Lenovo Türkiye’nin başında bulunuyor.

Gülfem Çakmakçı, gelecekte profesyonel yöneticilik hayatına devam ederken, farklı sektörlerde “değişim” konusunda fark yaratabileceği alanlarda “bağımsız yönetim kurulu üyesi” olarak rol almayı planlıyor.

European Gestalt Coaching eğitimiyle Executive Coach sertifikası alan ve Strozzi Embodied Leadership programına devam eden Çakmakçı, KOBİ’lerdeki yöneticilere liderlik koçluğu yapmayı hedefliyor. Teknoloji sektöründe başarılı olmak için hızlı değişimi takip edebilmenin ve stres altında akışta kalabilmenin önemine değinen Çakmakçı, sektörün genç olmasına dikkat çekiyor:

“Farklı nesillerin bir arada çalışması, çeşitliliğinin yanı sıra nesil beklenti ve disiplin farklılıklarını da beraberinde getiriyor. Yöneticinin farklı jenerasyonlardan oluşan ekibinin ihtiyaçlarını ve motivasyon araçlarını bulması ve uygulaması önemli.”

PC pazarında son 10 çeyrektir dünyada büyüme trendine giren Lenovo, Türkiye’de de yeniden yapılanmasının ardından pazardaki varlığını güçlendirmeyi ve kurumsal pazardan aldığı payı büyütmeyi, tüketici pazarındaysa atağa kalkıp pazar payını artırmayı hedefliyor.

Hizlial.com Genel Müdürü Gülbin Çoruh

1995 yılından bu yana bilgi ve iletişim teknolojileri (IT) sektöründe çalışıyor. Teknoloji alanındaki proje yönetimi deneyiminin ardından, Vatan gazetesinde MIS uzmanlığı, Vatan gazetesi İnternet Grubu’nda teknoloji müdürlüğü, Doğan Gazetecilik’te de portal müdürlüğü yaptı. Sonrasında Gittigidiyor.com’da online pazarlama müdürü olarak görev aldı. SEM ve SEO, CRM ve e-posta pazarlaması, satış ortaklığı (affiliate marketing) departmanlarının yöneticiliğini üstlendi. Ardından yolu Hizlial.com’la kesişti. Gelecekte farklı e-ticaret yatırımları için destekleyici rollerde bulunmayı planlıyor.

E-ticaretin yeni ve hızla gelişen bir sektör olduğunun altını çizen Gülbin Çoruh, “Eğer işinizi özveriyle yapıyorsanız ve yeniliklere hızla adapte olabiliyorsanız yükselme şansınız çok yüksek. Bu yüzden e-ticaret sektöründe kadınların önü çok açık” diyor.

Beyaz eşyadan parfüme, altın takıdan teknolojiye 320 bine yakın ürün çeşitliliğine sahip olan Hizlial.com, 2007 yılında kuruldu ve 5 yıl içinde 2 milyon satış rakamına ulaştı. Son dönemde Euro 2012 nedeniyle projeksiyon ve televizyon satışlarında ciddi artış yaşayan şirket, 2012 yılı için yüzde 150 büyümeyi hedefliyor.

Momento Kurucu Ortağı Zeynep Dağlı

Londra’da ABN Amro ve JPMorgan’da yatırım bankacılığı sektöründe görev aldı. Daha sonra Oxford’da finansal ekonomi üzerine mastır eğitimi alırken teknoloji ve girişimcilik üzerine yönelmeyi kendine daha yakın buldu ve hediye alışverişinde “kendin seç-mutlu ol” çözümü sunan Momento’yu kurmak için Türkiye’ye döndü. World Economic Forum Global Shapers topluluğunun temsilcisi olarak birçok sosyal projede aktif rol alan Zeynep Dağlı, gelecekte hem teknoloji sektöründe başarılar elde etmeyi hem de bu başarıları genç girişimcilerle paylaşmayı hedefliyor.

Türk kadınının azimli ve çalışkan olduğunu düşünen ve bu sektörde başarılı olmak için her daim enerjik, yenilikleri takip eden, çok okuyup araştıran bir profile sahip olmak gerektiğinin altını çizen Zeynep Dağlı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Sanal ortamda sınırlar ortadan kalktığı için yurtdışından örnekler bir iki ay içinde ülkemize taşınabiliyor. İnternette alışveriş yapan müşteri tek bir hatada sizden hizmet almaktan vazgeçebiliyor. Tüm bunlar ışığında atik, araştırmacı ve inovatif olmak azami önem kazanıyor.”

İlk 15 ayda 1 milyon TL civarında ciro elde eden Momento, hem bireysel hem kurumsal satış kanallarında ciddi bir büyüme bekliyor.

Hitit Bilgisayar Genel Müdürü Nur Gökman

Kısa bir bankacılık deneyimi sonrası THY’nin BT departmanında analist programcı olarak işe başladı. 1980 sonları ve 1990 başlarında Türkiye’de BT sistemlerinin kurulumunda lider görevi üstlendi. Bu yöneticilik görevi daha sonra girişimciliğe döndü ve Hitit Bilgisayar Hizmetleri’ni (Hitit Computer Services) kurdu.

Üniversitelerde mühendislik branşlarını seçen kadın sayısının diğer bölümlere göre son zamanlarda artış göstermesine rağmen halen çok düşük olduğunu belirten Nur Gökman, “Teknoloji kullanımı özellikle kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla daha çok insanın ilgisini çekmeye başladı. Özellikle bilgisayar alanında çalışan kadın sayısında ciddi artışlar oldu” diyor. Bu sektörde üst düzey görev yapmanın zorluklarını şöyle tarif ediyor:

“Çok yetenekli ve çok zeki insanlarla çalışıyoruz. Kolaylık gibi görünmesine rağmen bu durum zorluk sıralamamda en öncelikli konu. Verimli olmaları, ancak yaptıkları işe inanmalarıyla mümkün. Bunu sağlamak ve bir de bireysel davranışlarını önleyebilmek zorluklar arasında.”

Bu sektörde yükselmek isteyen kadınlara “isteme”nin önemini hatırlatan Gökman’a göre, mücadeleci bir ruha sahip olmak ve kolay pes etmemek de çok önemli.

Hitit Bilgisayar, özellikle havayolu, turizm ve taşımacılık sektörlerinde son yıllarda tamamladığı yeni ürünleriyle büyümeye devam etmeyi hedefliyor.

Porselensepeti.com Kurucusu Gülden Güral

Gülden Güral, e-ticaret şirketlerinde kadın yönetici sayısı arttıkça sektördeki sunum ve içeriğin daha keyifli, daha görsel hale geldiğini vurguluyor. Güral, “Kadınların bu mecrada kendilerini daha iyi ifade ettiğini düşünüyorum. Bu sevindirici bir gelişme ve gençler için de motive edici” diyor.

Kadın tüketicinin eğilimlerini ve ihtiyaçlarını en iyi anlayacak olanın yine kadınlar olduğuna inanan Güral, kadınların ek olarak detaycı ve titiz olmasının başarıda önemli bir yer teşkil ettiğini düşünüyor. Dolayısıyla alışveriş online platforma kaydıkça kadınların da bu sektörde öne çıkmasının kaçınılmaz olacağını öngörüyor.

Müşteri memnuniyeti, güvenilirlik, zamanında teslim unsurlarını her zaman göz önünde bulundurmak gerektiğine değinen Güral, online platformda satış yaparken ise bunlara ek olarak teknolojik yenilikleri ve sosyal medyayı iyi şekilde kullanmak gerektiğinin altını çiziyor.

Porselensepeti.com, iki-buçuk ay gibi kısa bir sürede 20 bin üzerinde üye sayısına ulaşmış. Satışların yüzde 70′ini yiyecek, yüzde 25′ini ise içecek grubu ürünleri oluşturuyor.

Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan

İş hayatına Gön Deri Ürünleri’nde ihracat müdürü olarak başladı. Eylül 2000’de Nokia Türkiye bünyesine katıldı ve burada satış müdürü olarak göreve başladı. Bu pozisyonda dört beş yıllık deneyimden sonra perakende bölümünü kurdu. Ardından pazarlama müdürü ve satış direktörü görevlerini üstlendi. Nisan 2011’den bu yana genel müdür olarak çalışıyor.

Çiçek Uyansoy İcan, iyi bir yöneticinin el kitabında öncelikle çalışmanın, yaptığı işe hakim olmanın, belli bir strateji oluşturabilmenin yazdığını belirtiyor. Yanı sıra farklı işleri yapan insanları iyi anlayıp iş çevresindeki bireylerin birleşerek nasıl bir bütün oluşturabileceğini kavramanın ve bu bütünü oluşturabilmenin de önemli olduğunu düşünüyor.

İcan, çocuklu bir yönetici olarak özellikle zamanı çok iyi planlamak gerektiğine değiniyor. Son derece planlı bir insan olduğunun altını çizen İcan, “Hafta sonlarını eve, eşime ve çocuğuma ayırmaya dikkat ediyorum. Hem iş hayatını hem de özel hayatı iyi planlayarak her iki taraf arasında doğru dengeyi korumam mümkün oluyor” diyor.

Nokia, 2011 Şubat ayında yeni akıllı telefon stratejisini ve Microsoft işbirliğini açıklamıştı. Şu sıralar bu stratejiye uygun olarak Windows Phone platformunda akıllı telefon portföyü yaratmaya odaklanıyor. Nokia Lumia serisi cihazları 2012’de Türkiye’de sunmayı planlayan şirket, temmuz ayında da Nokia 808 PureView ürününü satmaya başlayacak.

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin

22 yıldır sektörde çeşitli satış ve üst düzey yöneticilik pozisyonlarında görev yaptı. Siemens (Simko), NCR, Digital-Compaq-HP ve Cisco’da çalıştı. SAP’ye katılmadan önce ise HP’de Kurumsal Depolama, Sunucu ve Ağ Ürünleri Grubu’nun ülke direktörlüğü görevini yürüttü. Zeynep Keskin, gelecekte SAP’de global şirketlerin yapısı gereği ortaya çıkabilecek global ya da bölgesel fırsatları değerlendirmeyi düşünüyor.

Kadın yöneticilerin farklı bakış açıları ve yaratıcılıklarıyla çalıştıkları kurumlara önemli katkılar sağladığını vurgulayan Keskin, “Hızla değişen teknolojinin getirdiği dinamizm de kadın yöneticilerin bu sektörü seçmelerinde önemli bir faktör. Şirketlerin çoğunun global olması ve Türk yöneticilere uluslararası alanda kariyer yapabilme fırsatı vermesi de bir başka tercih nedeni” diyor. Keskin, teknoloji sektöründe başarılı bir yönetici olmanın sırlarınıysa şöyle açıklıyor:

“Değişimleri yakından takip etmek, adaptasyon kabiliyeti, çeşitliliği göz önünde bulundurarak doğru pozisyonlara yerleştirilmiş dinamik ve doğru bir ekiple çalışmak, teknolojinin hızına paralel bir enerjiye ve düşünme esnekliğine sahip olmak.”

SAP Türkiye’nin genel müdürlüğünü yeni üstlenen Zeynep Keskin, iş dünyasına sundukları inovatif çözüm ve teknolojilerle şirketlerin daha güçlü iş modelleri oluşturmasını, inovasyon ve büyüme ihtiyaçlarına katkı sağlamasını amaçladıklarını söylüyor.

Trendyol kurucu ortağı ve CEO’su Demet Mutlu

New York Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdikten sonra İstanbul’da birçok şirket için danışmanlık yaptı. İsviçre, Japonya, Hong Kong gibi ülkelerde çalıştı. Ardından Harvard Üniversitesi’nde MBA’ye kabul edildi. Ancak Trendyol.com’u kurmak için Harvard’ı yarıda bıraktı. Gelecekte marka bilinirliğini dünya çapına taşımayı hedefliyor.

Mutlu’ya göre, kadınların modaya ve alışverişe tutkusu, onların hem girişimci hem de tüketici konumunda sektöre yön vermelerini sağlıyor. Mutlu, iyi bir strateji, vizyon ve iyi bir ekiple çalışmanın önemine dikkat çekiyor:

“Rekabet yoğun ve sektör çok hareketli, sürekli yenilikleri yakalamak gerekiyor. Ekibinizle tüm bu koşulların ve beraberinde getirdiği zorlukların farkında olarak iletişim kurmak, başarılarımızdaki paylarını vurgulamak ve mutlu bir şekilde çalışabilecekleri bir ortam yaratmak çok önemli. Online bir iş olduğu için gece gündüz çalışmak şart. Ancak sevdiğiniz işi yaparsanız bunlar zorluk olmaktan çıkıyor ve iş eğlenceli hale geliyor.”

Kısa zaman önce Modagram.com’u da açan Mutlu, 2012’de de yeni projeleri yayına alacaklarını duyuruyor. Trendyol.com’un halen 5 milyon aktif üyesi, 12 milyon ziyaretçisi bulunuyor. Modagram.com ile birlikte Trendyol.com bünyesinde 800 kişi çalışıyor. Son iki yılda yurtdışı fonlardan içinde 50 milyon dolarlık sermaye desteği alan Trendyol, 2011 sonu verilerine göre yüzde 300 büyüme sağladı.

Peak Games Kurucu Ortağı Rina Onur

Londra’da Morgan Stanley’de yatırım bankacılığı alanında çalıştı. Türkiye ve Ortadoğu pazarlarıyla ilgilenirken Morgan Stanley ile İstanbul’a döndü. Turkven Private Equity bünyesinde Türkiye girişim sermayesi pazarına adım attı. Aynı dönemde kurucu ortaklardan Sidar Şahin’le tanışıp oyun şirketi Peak Games’i kurdu.

Rina Onur’un gelecek hedefi, İstanbul’u San Francisco veya Berlin gibi bir teknoloji merkezi haline getirmekte üzerine düşenleri yerine getirmek. Sektördeki yoğun tempoda vizyona kenetlenilmesi gerektiğini düşünen Onur’un kariyer hedefi olan kadınlara önerileri şöyle:

“Öncelikle doğru ekibi kurun; kimse hiçbir şeyi tek başına yapamaz. İyi bir takım, hedefine odaklandığında en parlak fikirle başlayan ekipsiz bir projeye göre daha başarılı bir iş çıkarabilir.”

Liderlik ve iş-özel yaşam dengesi koçluklarına önem veren Onur, özellikle liderlik koçluğunun Peak Games’i doğru hedeflere kenetleme ve ekibi motive etme konularında kendisine çok yardımcı olduğuna inanıyor. Yine genç bir girişimci olarak, yönetim veya performansla ilgili problemlerde objektif fikirlere ve düşünce mekanizmasına ihtiyaç duyduğunu, bu konuda liderlik koçluğu desteğinin büyük faydasını gördüğünü anlatıyor.

Peak Games, önümüzdeki dönemde de Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde oyunları ve servisleriyle başarılı çalışmalar yürütmeyi hedefliyor. Türkiye’nin en yetenekli mühendislerini, grafikerlerini, ürün yöneticileri ve oyun tasarımcılarını ekip arkadaşları arasına katmanın da bu hedefin bir parçası olduğunu belirtelim.

Otto Türkiye CEO’su Gülfem Toygar

Enter Bilgisayar’da çalışma hayatına başladı. Kısa bir süre sonra Enter Teknik Servis’in yöneticisi oldu. Ardından E-store’u kurdu. 2009’da Limango’nun genel müdürü olarak şirketin Türkiye’deki kuruluşunu gerçekleştirdi. Halen limango.com, Arabulvar.com ve OGLİ Solutions Platform’un dahil olduğu Otto Group Türkiye’nin başında bulunuyor. Gülfem Toygar, önümüzdeki dönemde Otto Group altında yeni şirketler kurarak grubun Türkiye’deki varlığını daha da derinleştirmeyi hedefliyor.

Toygar, son yıllarda lojistikten telekomünikasyona, tekstilden turizme birçok şirketin yöneticileri arasında kadınları daha fazla görmeye başladığımızı vurguluyor. E-ticarette de sevindirici gelişmeler yaşandığını hatırlatan Toyfar, “Özellikle son üç yılda yerli ve yabancı birçok yeni yatırımcının girmesiyle birlikte sektör daha da hareketlendi. Hem mevcut firmalarda kadınların yükselişi hem de kadın yatırımcıların artması kaliteli hizmeti de beraberinde getiriyor” diyor.

Son mali yılda 11.4 milyar euro ciro elde eden Otto Group’un halen 20 ülkede 123 şirketi ve 50 binden fazla çalışanı bulunuyor. Grubun Türkiye’deki ilk internet yatırımı olan Limango’nu çalışan sayısı ise 200’e yaklaşmış durumda, 5 milyon üyesi bulunan, bu yılı hem büyüme hem de iş derinliği anlamında daha güçlü bitirmeyi planlıyor.

Intellica Genel Müdürü Evrim Yetişmiş

Kariyerine Teletaş Telekomünikasyon’da yazılımcı olarak başladı. Ardından Yapı Kredi’de iştiraklerinden Bilpa’da ödeme sistemleri konusunda yazılımcı, uygulama mimarı ve proje yöneticiliği görevlerinde bulundu. Son olarak Yapı Kredi Stratejik Pazarlama ve İş Geliştirme Grubu’nda ticari ve kurumsal CRM müdürlüğü yaptı.

Bilişim sektöründe 24 yıllık tecrübesi bulunan Evrim Yetişmiş, Intellica’yı uluslararası alandaki bilinirliğini artırıp bir grup şirketi haline getirmeyi ve grubun CEO’su olmayı hedefliyor. Yetişmiş, günümüzde yöneticilik anlayışının hiyerarşik modellerden çıkarak ekip çalışması, iletişim, çalışanlara değer katma gibi kavramsal değişikliklere uğramasının kadınların yükselme sürecini hızlandırdığını düşünüyor. “Yükselmek için erkek gibi olmak” genel anlayışının değişmesinin de kadın yönetici sayısında artışı beraberinde getirdiğine inanıyor. Yetişmiş, iyi bir lideri ise şöyle tanımlıyor:

“İnsanı okuyup anlayabilmeli. Farklı insanlar ve farklı durumlar karşısında doğru davranış biçimini bulmalı yani empati kurabilmeli. Bana göre kadınlar bu konuda çok daha iyi.”

Bu yıl Intellica’nın gündeminde yurtdışı projeler ağırlıkta. EVAM ürününün yanı sıra iş zekası alanındaki yazılımlarını yurtdışına da pazarlayan şirket, şu sıralar Hırvatistan’daki ZagreBacka Bank’la bir proje üstünde çalışıyor.

Monist Genel Müdürü Sibel Türker

Online alışveriş sitesi Monist’i kurmadan önce Deloitte’ta denetim ortağı olarak görev yapıyordu. 17 yıl ağırlıklı finans sektörü olmak üzere pek çok şirketin denetiminde bulundu. Bu sayede hem şirketlerin tüm süreçlerini ve yönetim mekanizmalarını öğrenme hem de şirket yönetimleriyle birebir çalışarak network oluşturma fırsatı elde etti. Şimdilerde en büyük hedefi Monist markasını daha ileri bir noktaya taşımak…

Kadınların duygusal zekasının yanına, derin düşünebilme güçleri de eklendiğinde her zaman farklılık yarattıklarını belirten Sibel Türker, “E-ticaret zamanı olmayan, ev, iş, çocuk sorumluluklarını yerine getirmek durumunda olan kadınların kurtarıcısı. Aynı zamanda çok fazla seçenekle karar vermede de özgürlük sağlıyor” diyor.

2012 Mayıs’ta faaliyete başlayan Monist henüz yeni bir şirket… Bu yıl için müşteri sadakatini sağlamayı hedefliyor. Şu anda bin 500 civarında üyesi bulunan sitede haftalık ortalama 50 adet ürün satılıyor. En çok ipek ve renkli bluzlar tercih ediliyor.

Kobiden Haberler
ADMINISTRATOR
PROFILE

Diğer Yazılarımız