Temassız Kredi Kartları

Temassız Kredi Kartları

Temassız Kredi Kartları   Yakında, düşük tutarlı alışverişlerde ödeme kolaylığı sağlamak için kullanımı oldukça yaygınlaşacak olan NFC (Near Field Communication) yani Yakın Saha İletişimi teknolojisi; 2003 yılı Aralık ayında ISO/IEC tarafından standart olarak kabul edilmiş olup, elektronik cihazlar arasında kısa mesafede veri aktarımını sağlayan oldukça güncel bir kablosuz iletişim teknolojisi. Bu konuda beklenen en büyük

Temassız Kredi Kartları

 

Yakında, düşük tutarlı alışverişlerde ödeme kolaylığı sağlamak için kullanımı oldukça yaygınlaşacak olan NFC (Near Field Communication) yani Yakın Saha İletişimi teknolojisi; 2003 yılı Aralık ayında ISO/IEC tarafından standart olarak kabul edilmiş olup, elektronik cihazlar arasında kısa mesafede veri aktarımını sağlayan oldukça güncel bir kablosuz iletişim teknolojisi. Bu konuda beklenen en büyük gelişme de, düşük tutarlı alışverişlerde cep telefonlarıyla yapılacak olan temassız ödemelerin hayatımıza girmesi ve yaygınlaşması.

 

 

Temassız Ödemenin Türkiye’ye Gelişi

 

2005 yılında köprülerde kullanılan KGS sistemi, Türkiye’de kullanılan ilk temassız ödeme sistemine örnek olarak gösterilebilir. Sonrasında ise bu sistem “Visa payWave” ve “MasterCard PayPass” gibi temassız ödeme imkanı sağlayan kredi kartlarında kullanılmaya başlandı. Bankaların “dıt”, “trink”, “vın” gibi sloganlarla müşterilerine sunduğu bu kartlar sayesinde belli bir miktarın altındaki ödemeler için şifresiz ve temassız ödeme yapılabilmeye başlandı. (Güvenlik için bu kartlarla temassız ödemeler ardı ardına ve sürekli yapılırsa yine ödemeyi yapan kişiden kartın şifresi soruluyor).

 

 

“MasterCard PayPass” ve “Visa PayWave” Kartlar

 

Mobil cüzdan uygulaması ve cep telefonlarının alışveriş yapmakta kullanılması, şu anda kullanımda olan temassız öde-geç kredi kartlarının bir basamak ötesi olarak değerlendiriliyor. Bu kartların kullanımı, 35 TL altındaki işlemlerde şifre gerektirmiyor.

“MasterCard PayPass” kartlar; kredi kartı, banka kartı ya da ön ödemeli kart olarak kullanılabiliyor. Bu kartlar normal kredi kartı şeklinde, ya da sizin seçiminize göre anahtarlık veya kol saati şeklinde de olabiliyor. “Cep telefonu Sticker”ı şeklinde “MasterCard PayPass” alıp, cep telefonunuz üzerinde de kullanabiliyorsunuz. “MasterCard PayPass” kartlardan bazıları Akbank Carrefour Axess kart, Bank Asya DIT Pratik kart, Garanti Bankası Bonus “Trink Kart”, HSBC Advantage “Hızz Kart” olmakla birlikte; Denizbank, Finansbank ve Yapı Kredi Bankası’nın da “MasterCard PayPass” kartları mevcuttur.

“Visa PayWave” özelligi taşıyan temassız kredi kartları ise şunlardır: İş Bankası Maximum Kart; Denizbank Sea&Miles, Paso ve Fenerbahce Bonus; Bank Asya AsyaCard DIT, Finansbank CardFinans; Garanti Bankası Money Card, Fenerbahce Bonus Card; Ziraat Bankası Maximum Kart ve Yapı Kredi Bankası World, Play, Adios, Fenerbahçe ve Crystal Kartları.

 

 

NFC Teknolojisi Güvenilir mi?

 

NFC teknolojisi kullanan cihazlar en çok 0.2 metre (20 santimetre) mesafede birbirleriyle bağlantı kurabiliyorlar ve bu bağlantı 0.1 saniyenin altındaki bir sürede gerçekleşiyor. Böyle olunca da kimse siz istemedikçe sizinle bağlantıya geçemiyor ve böylelikle güvenliğinizi artırmış oluyorsunuz. Örneğin kredi kartınızla ödeme yaparken, kartınızın sizin elinizde olması ve sizin de bu kartı POS makinesine yeterince yaklaştırmanız gerekiyor. NFC’nin yalnızca kısa mesafede bağlantıya imkan tanıması ve bunu çok hızlı şekilde yapması sayesinde sağladığı güvenlik avantajı bu. Ayrıca NFC teknolojisi kullanan kredi kartlarıyla kısa süre içinde ard arda temassız ödemeler gerçekleştirildiğinde ise, kullanıcıdan kartı POS makinesinden geçirmesi ve şifre girmesi isteniyor. Böylelikle de kart kaybolur ya da çalınırsa oluşabilecek olan sahtecilik olaylarının da önüne geçilmiş oluyor.

 
Kaynak : makalemarketi.com

admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Diğer Yazılarımız