Nasıl İhracatçı Olunur? 6.1.1996 tarih ve 22515 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (e) bendine göre, ihraç edeceği mala göre ilgili ihracatçı birliğine üye olan, gerçek usulde vergiye tabi (tek vergi numarası sahibi) gerçek ve tüzel kişi tacirler, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olup üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ile
Nasıl İhracatçı Olunur?
6.1.1996 tarih ve 22515 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (e) bendine göre, ihraç edeceği mala göre ilgili ihracatçı birliğine üye olan, gerçek usulde vergiye tabi (tek vergi numarası sahibi) gerçek ve tüzel kişi tacirler, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olup üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ile joint-venture ve konsorsiyumlar ihracatçı olarak tanımlanmıştır.
İhracat işlemlerinde, 6.1.1996 tarih ve 22515 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (96/1) sayılı İhracat Belgesine İlişkin Tebliğ uyarınca, \”İhracatçı Belgesi\” 15.1.1996 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmış olup, bu Tebliğin yürürlüğe girmesinden itibaren ihracat faaliyetleri \”Gümrük Beyannamesi\” ve \”Tek Vergi Numarası\” çerçevesinde yürütülmektedir.
Buna göre, ihracat yapmak için ihracatçı birliğine üye olmak isteyen tacirlerden, bundan böyle ihracatçı belgesi yerine, ticaret sicil gazetesi ve tek vergi numarası sahibi olduğunu kanıtlayan belgeler aranmaktadır.
İhracatçı Birliğine üye olmak isteyen esnaf ve sanatkarlardan ise, tek vergi numarası mükellefliği yanında, üretim faaliyetiyle iştigal ettiklerini Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonundan alacakları bir belge ile kanıtlamaları istenmektedir.
İhracat işlemlerinde; ihracatçılar, özellik arz etmeyen ihracatta, ihracatçı birliklerine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile birlikte ihracatın yapılacağı gümrük idarelerine başvurabileceklerdir.
İhracat Konusunda KOBİ´lere Yönelik Hizmet Veren Kuruluşlar Hangileridir?
· İGEME (İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
· KOSGEB (Küçük-Orta Ölçekli Sanayileri Geliştirme Başkanlığı )
· İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı )
· TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)
· TOSYÖV ( Türkiye Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı )
· DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ) İş Konseyleri
· TİKA (Dışişleri Bakanlığı- Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı )
· İhracatçı birlikleri