KOBİ’lerin rekabet gücü artacak

  • In Kobi
  • Mart 28, 2024
KOBİ’lerin rekabet gücü artacak

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun devreye girmesine 1 yıldan az zaman kaldı. Gelecek yılın temmuz ayından itibaren Türkiye’de iş yapış biçimini değiştirecek bir dönemin başlayacağını söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı KAAN GÜR, \”Değişiklikleri fırsat olarak görüp kendilerini doğru konumlandıran KOBİ’ler rekabette öne çıkacak\” diyor. Gür’e göre bu değişimin Türkiye’deki şirketlerin kurumsallaşması, sürdürülebilirliği ve

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun devreye girmesine 1 yıldan az zaman kaldı. Gelecek yılın temmuz ayından itibaren Türkiye’de iş yapış biçimini değiştirecek bir dönemin başlayacağını söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı KAAN GÜR, \”Değişiklikleri fırsat olarak görüp kendilerini doğru konumlandıran KOBİ’ler rekabette öne çıkacak\” diyor. Gür’e göre bu değişimin Türkiye’deki şirketlerin kurumsallaşması, sürdürülebilirliği ve rekabet gücünün artırılması açısından çok önemli faydaları olacak. Artık her şirket bir internet sitesi açacak. İnternet sitesi mevcutsa da bir bölümünü kamuoyunu bilgilendirmek için ayıracak. Genel kurul toplantısı çağrılarını, yıl sonu ara dönem finansal tablolarını, denetleme raporlarını kamuoyu ile paylaşmak zorunda olacak. Uluslararası finansal raporlama standartlarına uygun finansal tablolar hazırlayacak. Bağımsız denetimden geçecek… Tüm bu değişikliklerin hayatımıza girmesine ise 1 yıldan az zaman kaldı. 1 Temmuz 2012’de devreye girecek 1535 maddelik yeni Türk Ticaret Kanunu ticari işleyişi A’dan Z’ye değiştirecek. Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, başta KOBİ’ler olmak üzere bütün şirketlerin kendilerini bu yeni döneme göre hazırlaması gerektiğini söylüyor. \”Türkiye’de iş yapmayı değiştirecek bir dönem başlamak üzere\” diyen Gür, bu dönemin Türkiye’deki şirketlerin kurumsallaşmasına, rekabet gücünün artırılmasına ve sürdürülebilir büyümeye önemli katkı yapacağını söylüyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki KOBİ’lerin kredilerden aldığı payı artırmayı da hedeflediklerini belirten Gür, KOBİ’ler ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından stratejik öneme sahip. Ancak toplam krediler içinde KOBİ kredilerinin payı sadece yüzde 24 seviyesinde\” diyor ve bu oranın ABD ve Güney Kore’de olduğu gibi yüzde 40 seviyesine çıkması gerektiğini söylüyor. Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, KOBİ’lerin rekabette öne çıkabilmeleri için geliştirdikleri stratejilerden yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getireceği fırsatlara kadar KOBİ’lerin merak ettiği uygulamalarını anlattı:

KURUMSALLAŞMA ARTACAK
\”Yeni Türk Ticaret Kanunu, ticari yaşamın kurallarının yeniden ve çağdaş bir yaklaşımla tümüyle yeniden tanımlaması mahiyetinde bir yasa. Türkiye’de iş yapmayı değiştirecek bir dönem başlamak üzere. Geleceği hazırlayan bu yenilik, şirketlerin iş hayatını ve işin yönetilmesini kökünden değiştirecek. Sadece şirketler değil girişimciler ve yeni fırsat arayanlar için de Türk Ticaret Kanunu büyük olanaklar sunacak. Kanun, iş hayatımızda bağımsız denetim, şeffaflaşma, kurumsal yönetişim ve risk yönetimi konusunda devrim niteliğinde değişiklikler getiriyor. Yeni yasa firma sahiplerinden çalışanlara, internet şirketlerinden mali müşavirlere ve danışman firmalara kadar geniş bir yelpazeyi etkileyecek. İşte bunun gibi birçok değişiklikleri fırsat olarak görüp kendilerini doğru konumlandıran şirketler rekabette öne çıkacak. Yeni kanunu, geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak önemli bir değişim projesi olarak değerlendirmeliyiz. Bu değişimin şirketlerin kurumsallaşması, sürdürülebilirliği, rekabet gücünün artırılması açısından çok önemli bir zemin hazırlayacağına inanıyorum. Akbank olarak biz de Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği yenilikler ve şirketlere etkileri konusunda KOBİ’leri bilgilendirmek için Deloitte Türkiye ile ‘Gelecek için Hazırlıklı mısınız?’ başlıklı programı gerçekleştirerek bu sürece destek olmaya çalışıyoruz.
YÜZDE 20’LİK ARTIŞ
BDDK’nın raporuna göre KOBİ’lerin toplam nakit kredi rakamı 2010 yılı sonunda yaklaşık 125 milyar TL’den yüzde 20 artış göstererek bu yılın ağustos ayı itibarıyla 151 milyar TL’ye ulaştı. Bizim de bu dönemde Akbank KOBİ bankacılığı olarak müşterilerimize kullandırdığımız nakit kredi tutarı arttı. Kullandırdığımız KOBİ kredileri Aralık 2010 itibarıyla 16,7 milyar TL’den Haziran 2011 itibarıyla 18,9 milyar TL’ye ulaştı. Akbank’ın KOBİ müşterilerine kullandırdığı bu kredilerin Akbank toplam kredileri içindeki payı ise yüzde 28 olarak gerçekleşti. KOBİ bankacılığında hedefimiz kısa vadeli başarı değil, uzun vadeli değer yaratarak sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek. Bu doğrultuda, bundan sonra da yeni ürün, hizmet, finansman modelleri, bilgilendirme hizmetleri, kampanyalar, işbirlikleri gibi geniş çözüm yelpazemiz ile KOBİ’lerin yanında olmayı sürdüreceğiz. KOBİ’lerin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunmak için var olan ürünlerimize yenilerini katacağız ve uygun koşullarla sunacağımız fonlarla desteğimizi artırarak devam ettireceğiz. Akbank KOBİ Bankacılığı olarak hizmet modelimiz, organizasyon yapımız fark yaratan en önemli unsurlardan bir tanesi. Çünkü her şeyden önce yaygın bir şube ağı ile şubelerimizde tamamen KOBİ’lere odaklı, işinin uzmanı bir ekiple hizmet veriyoruz. Sadece KOBİ bankacılığında binin üzerinde müşteri ilişkileri yöneticimiz bulunuyor.

KOBİ’LERE ÖZEL YENİ ÜRÜNLER
KOBİ’lerin sürekli değişen ve gelişen ihtiyaçlarına yönelik yeni ve inovatif ürün ve hizmetler sunuyoruz. Çünkü biliyoruz ki rekabetin arttığı günümüzde, yenilikçi olmayanlar her zaman rakiplerinin gerisinde kalır. Bu kapsamda, KOBİ’ler için oluşturduğumuz www.kobilersizinicin.com sitemizde başarılı bir şirket patronu olmanın tüm süreçlerini kapsayan ‘Kur Yönet’ adında bir oyun başlattık. KOBİ’lerin, yarattıkları sanal şirketlerle Akbank ürünlerini kullanarak büyüme modelleri oluşturmasını temel alan oyunda, firmalar büyümek için yeni departmanlar kurarken, üretimlerini de artırdılar. Oyuna katılanların sayısı 90 bini aştı, Facebook’tan davet edilen arkadaş sayısı ise 620 bini geçti. Oyuna gösterilen büyük ilginin KOBİ’lerdeki büyüme isteğinin yansıması olduğunu düşünüyoruz. ‘Kur Yönet’, dünyanın en prestijli ve en çok kullanıcıya sahip creative professional platformlarından birinde de ‘featured projects’ler arasına girdi. Diğer taraftan, bu yıl Çin parası Yuan üzerinden işlem yapmaya başladık. Yuan-TL işlemleri ile kambiyodan, mevduata kadar birçok işlem yapılabiliyor. Bunu tüm bankacılık işlemlerine yaymak amacıyla çalışmalarımız hızla sürüyor. Bunlarla birlikte, bu yıl \”Dış Ticaret Destek Paketi\”ni hayata geçirdik. Pakette KOBİ’lerin dış ticaretlerinin finansmanına yönelik ihtiyaçlarını karşılamak üzere 24 aya varan vadelerle Libor ve Euribor’a endeksli ya da sabit faiz oranı ile döviz kredisi ve çok uygun faiz ve ödeme koşullarına sahip Eximbank kaynaklı ihracat kredisi sunuyoruz. Bu yıl KOBİ’ler için başlattığımız bir uygulama da İMKB-Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) işbirliği ve KOSGEB’in katılımıyla gerçekleştirdiğimiz ‘KOBİ’ler İçin Yeni Fırsat- KOBİ’lerin Halka Arzı’ konulu toplantılar oldu. Toplantılarda KOSGEB’in GİP için sunduğu KOBİ Destekleri hakkında bilgi veriyoruz.\”

Kobiden Haberler
ADMINISTRATOR
PROFILE

Diğer Yazılarımız