EuroShop 2020’de müşteri deneyimini

Perakende alanında dünyanın en önemli etkinliği olan EuroShop 2020 Fuarı’nda yer alan markalar perakende sektörünü dijital çözümlerle tanıştırarak, operasyonel verimlilik, güvenlik sağlayan teknolojileriyle ön plana çıktı.

SEKTÖRDEN Hit: 2541 / Yorum: 0 / 11 Mart 2020 15:51
EuroShop 2020’de müşteri deneyimini
-A +A

Perakende alanında Dünyanın en önemli etkinliklerinden biri olan EuroShop Fuarı geçtiğimiz günlerde Almanya’nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirildi. 57 ülkeden 2.300 işletmenin ürün ve çözümlerini sergilediği etkinlik, dünyanın dört bir yanından gelen 94 binin üzerinde katılımcıyı ağırladı. Çevrimiçi ve çevrimdışı alışverişi birbirine bağlama (omnichannel) , dijitalleşme yatırımları, sürdürülebilirlik ve RFID teknolojisi ile geliştirilen yenilikçi çözümler etkinliğin odak noktasını oluşturdu.
Büyük bir rekabetin yaşandığı günümüz perakende sektöründe bulut teknolojileri de tüketicilerin her geçen gün gelişen ve değişen taleplerini hızla karşılama konusunda perakende şirketlerinin en büyük yardımcısı olarak öne çıkıyor ve perakende sektöründe önemli değişimlere neden oluyor.
EuroShop 2020’de büyük ilgi gören çözümler gelişmiş alışveriş deneyimi ile birlikte operasyonel verimlilik sağlıyor
EuroShop 2020'ye geniş bir katılım gösteren Sensormatic, perakendecilerin operasyonel verimliliklerini artırmalarına ve gelişmiş alışveriş deneyimi sağlamalarına olanak tanıyan, en son yapay zekâ, makine öğrenimi, akıllı sensörler ve video analizi teknolojileriyle desteklenen ürün ve çözümlerini müşterilerine tanıttı.
RFID Envanter Yönetim Çözümü: Bu çözüm sayesinde işletmeler ürünlerini üretim aşamasından mağazada müşteriye satılana kadar anlık olarak takip edebiliyor. Bu sayede envanter doğruluğu, reyon yönetimi, omnichannel stok yönetimi ve tedarikçi hataları gibi konular çözüme kavuşuyor. Sensormatic RFID çözümü ile 10 kat hızlı ürün sayımı yapılabiliyor. Bu sayede mağaza sayımları yılda bir ya da altı ayda bir yerine, her hafta hatta her gün yapılabiliyor. Sayım sonrası karşılaştırma yapılarak, reyondaki eksik ürünler depodan reyonlara ve satış alanlarına çıkarılabiliyor. Eksik ürünler depodan mağaza içine alınarak ürün satışları artırılabiliyor. Beden ve renk ayrımı yapılabiliyor, kategori bazında sayım yapılabiliyor. ERP yazılımlarıyla entegre olabiliyor ve yüzde 99,57e varan stok doğruluğu sağlıyor. Sayım maliyetlerini en aza indiriyor. Yine bu çözüm sayesinde yüzde 99,5 stok doğruluğu ve satışlarda da yüzde 21’e varan artışlar sağlanıyor. Ayrıca müşteri memnuniyeti ve çalışan verimliliği optimizasyonu da artıyor.
Yüzde 99’a varan stok doğruluğu sunuyor
Konuyla ilgili açıklama yapan Sensormatic Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, "Günümüzde perakende alanında hizmet veren şirketler tüketicilerin alışveriş yolculuklarında tüm kanalların ve süreçlerin bir arada olduğu bir yapıyı tercih ediyorlar. Ancak bunun için her zaman her yerden gerçek zamanlı olarak erişilebilen stok bilgileri gerekiyor. Başarılı bir alışveriş yolculuğu ve operasyonel verimlilik için ürünleri ve stok durumlarını görmek büyük önem taşıyor.  RFID çözümü, hızlı ve kolayca ölçeklenebilir süreçleri sayesinde firmaların stok doğruluğunu yüzde 99'a kadar çıkarabilmelerine olanak tanıyor. Bu yüksek doğruluk oranı müşterilerimize operasyonel verimlilik ve satış artışı gibi büyük faydalar sağlıyor" dedi.
Bu alandaki en önemli yeniliklerden biri de artık daha önce RFID etiket uygulanması mümkün olmayan metalize ambalaj ve hatta sıvı üzerine uygulanabilen RFID etiketlerinin olması. Euroshop fuarında sergilenen bu özel etiketler ile kozmetik sektörü ve marketlerde de yakın zamanda RFID ile envanter yönetimi yapılabileceğine işaret ediliyor.
Euroshop fuarında RFID uygulaması ile perakendecinin ve tüketicinin hayatını kolaylaştıran yeni uygulamalara da yer verildi:
  • RFID Deneme Kabini: Yön tespiti özelliği sayesinde müşterilerin denemeden veya deneyerek aldıkları ürünler belirlenebiliyor.  Bu raporlara göre pazarlama kampanyaları ya da operasyonel süreç yeniden gözden geçiriliyor.
  • RFID Self Servis Ödeme: Bu çözüm sayesinde müşteriler ödemelerini akıllı telefonları veya mağaza içinde bulunan kiosklar üzerinden yapabiliyor ve RFID etiketini yine kiosklar üzerinde bulunan sökücüyle sökebiliyor. Ödeme başarısız olduğu takdirde etiket sökülemiyor. Bu şekilde kayıpların önüne geçiliyor.
Yapay Zekâ ile çalışan video analiz sistemi:
Mağazalar markadan bağımsız internete bağlanabilen IP kameralar üzerinden izleniyor ve video analiz sayesinde stoklarda meydana gelen azalmalar belirlenebiliyor. Mağazalardaki müşteri trafiği saat bazlı olarak görülebiliyor, hangi reyonun hangi günlerde ve saatlerde boşaldığı ya da hangi ürünlerin daha hızlı bittiği tespit edilebiliyor.
Benzer bir şekilde yüz tanıma sistemi kullanılarak kötü niyetli kişilerin eylemleri önden engellenebiliyor. Ayrıca kayıt oldukları takdirde VIP müşteriler belirlenerek onlara daha iyi hizmet verilebiliyor. Diğer bir faydası ise çalışanların mağaza içlerinde daha etkili ve verimli bir şekilde yerleştirilebilmesi ve ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilebilmesi.
Ziyaretçi Trafiği Analizi :  Bu çözüm sayesinde çalışanlar alışveriş trafiğinin yoğun olduğu alanlara yönlendirilebiliyor, özel pazarlama kampanyaları düzenlenebiliyor, müşterilerin hangi reyonlarda daha fazla zaman geçirdikleri belirlenebiliyor. Beacon teknolojisi ile çalışan sistem yöneticiye özel raporlar hazırlayıp gönderilebiliyor. Gerekli bilgiler verildiği takdirde hava durumu, özel günler ve promosyon takvimine göre özel raporlar da hazırlanabiliyor.
Gıda Perakendecilerinin ilgilisini çekecek çözümler de Euroshop’ta yerini aldı.
Elektronik Fiyat Etiketleri:  Elektronik fiyat etiketleri sayesinde fiziksel mağazadaki fiyat değişikliği eş zamanlı olarak sanal (online) mağazalarda da güncellenebiliyor. Elektronik Fiyat Etiketlerinin üzerinde mağaza çalışanlarının ihtiyaç duyduğu stok seviyesi ve ürün detayı gibi ek bilgiler de yer alıyor.  Çalışanlar, ürün durumunu akıllı telefonlarla gerçek zamanlı olarak kontrol edebiliyor. Bu etiketler sayesinde, fiyat güncellemesi, raf yönetimi, sipariş toplama gibi faaliyetlerden kaynaklanan iş yükü yüzde 60 oranında azalıyor.
Dinamik Yüz Tanıma ile entegre raf etiketleri: Bu çözümle müşteriler yaş, cinsiyet ve duygu gibi kriterlere göre ayrıştırılabiliyor ve müşteriye özel reklamlar gösterilebiliyor. Satın alım yapan müşteriler, sürekli müşteriler gibi çeşitli kriterlere göre de raporlama yapılabiliyor.
Akıllı Market Sepeti Uygulaması: Akıllı telefonlara veya tabletlere yüklenen bu uygulama ile müşteriler alışveriş arabalarına ürünü koymadan önce barkodu okutarak sanal alışveriş sepetine ekliyor ve marketten çıkış yaparken yine akıllı telefon üzerinden ödemesini yaparak alışverişini tamamlıyor.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları