Skype ile bilgisayarınızdan telefon görüşmesi çok kolay!

Internet teknolojilerinin en hızlı ilerlediği alanlardan biri ses verileri iletimi, yani telefon sistemleri olarak rahatlıkla söylenebilir. Bu alandaki en büyük gelişme ise, "VoIP" olarak adlandırılan, açılımı Voice over IP (Internet üzerinden ses iletimi) teknolojisinin ortaya çıkması ve yaygınlaşması elbette.

SEKTÖRDEN Hit: 954 / Yorum: 0 / 30 Aralık 2012 22:17
Skype ile bilgisayarınızdan telefon görüşmesi çok kolay!
-A +A

Internet teknolojilerinin en hızlı ilerlediği alanlardan biri ses verileri iletimi, yani telefon sistemleri olarak rahatlıkla söylenebilir. Bu alandaki en büyük gelişme ise, "VoIP" olarak adlandırılan, açılımı Voice over IP (Internet üzerinden ses iletimi) teknolojisinin ortaya çıkması ve yaygınlaşması elbette.

VoIP teknolojisinin lideri de hiç kuşkusuz Skype (okunuşu: sıkaypi) olarak kabul edilebilir. Temelinde p2p (peer to peer) denilen Internet üzerinden paylaşım teknolojisini barındıran Skype, ağ içinde dosya paylaşımı yapan diğer birçok yazılım gibi (KaZaa, LimeWire vs.) p2p teknolojisini kullanmakta. Tabi bu yazılımlar gibi dosya, ses, görüntü paylaşma değil, ses iletimi sağlamak için.

Normal telefon hatlarının gittikçe artan konuşma ve abonelik maliyetleri yüzünden gerek kişisel gerek kurumsal telefon ihtiyaçlarına VoIP teknolojileri gün geçtikçe daha çok çözüm üretiyor ve kullanım ağını arttırıyor. Dünyanın herhangi bir noktasıyla telefon görüşmesi yapmanızı sağlayan bu yazılımlar çeşitleniyor bu nedenle. Skype, bu çeşitlenen VoIP yazılımları içinde günümüzde en ön plana çıkmış olanı. Kurulumunun basit ve ücretsiz olması Skype´yi revaçta kılan başlıca etkenler.

Ayrıca kullanım ve görünüm olarak MSN Messenger´a benzerliği ilk bakışta bu programa yabancılık çekmenizi bile engelliyor. Bu açıdan MSN Messenger´a rakip olmakta, hatta ses iletimi nedeniyle onun da önüne geçmekte şu an için.

Ücretsiz ve kolay

Skype´nin hem yüklemenin hem de kullanmanın ücretsiz olduğunu belirtmiştik. Bilgisayardan bilgisayara konuşma ücretsiz ama Skype ile bilgisayardan normal telefona da arama yapabiliyorsunuz. Bu durumda ise ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ödeme kontör satın alınarak gerçekleştiriliyor. Skype´nin www.skype.com adresinden farklı paketlerde banka havalesi yoluyla kontörler satın alabiliyorsunuz, bu sayede normal telefonları da bilgisayarınızdan arayabiliyorsunuz. Örneğin 10 saatlik konuşma paketi için 10 euro, 25 saatlik paketi ise 25 euro´ya veriliyor. Kısaca, dünyadaki herhangi bir  telefon, saati 1 euro´ya aranabiliyor! (Fiyatlar ortalama rakamlar. Ülkelere göre değişebiliyor)

Skype ses kalitesine ve bağlantı verimliliği açılarından da herhangi bir sorun taşımıyor. Ayrıca konuşma güvenliği açısından da noktadan noktaya şifreleme özelliği ile oldukça yüksek güvenlik düzeyi söz konusu. Kullanıcı arayüzü ise oldukça basit ve işlevsel, özellikle MSN messenger kullanıcıları için göze aşina gelen bu arayüz ile çevrimiçi olan listenizdeki kişileri, cevapsız çağrıları, cevapsız sohbetleri, online ve offline kaç arkadaşınız olduğunu ve üyesi olduğunuz servisleri görebilirsiniz.
 
Bunun yanında Skype ile birden fazla kişi ile de aynı anda görüşebiliyor. Skype ile 5 kişiye kadar konferans sesli görüşme, onlarca kişiyle de chat odası formatında yazılı konuşabiliyorsunuz. Ayrıca Skype ile diğer paylaşım ve mesajlaşma programlarında olduğu gibi dosya transferi yapılabiliyor. Diğer messenger programlarına göre eksikliklerinden biri olan web kamerası desteği de yakın zamanda verilmeye başlamış durumda. Yani görüntülü telefon konuşması da yapılabiliyor artık!

Kurulum için bilgisayarınızda olması gereken minimum sistem gereksinmeleri ise şunlar;

  •  Windows 2000, XP veya Vista
  • 400 MHz işlemci
  • 128 MB RAM
  •  Ses kartı, hoparlör ve mikrofon
  •  Internet bağlantısı (Dial-up bağlantılar için minimum 33,6 Kbps modem, diğer bağlantılar -ADSL, Kablo vs- için herhangi bir kısıtlama yok).

Şu an için Skype´nin en büyük eksiği Windows XP ve Windows 2000 dışındaki bir Windows işletim sisteminde çalışmaması. Bunun dışında Linux ve Macintosh işletim sistemleri platformlarında çalışma özelliği kazandırılmış durumda. Bunun yanında Türkçe dil desteği konusunda da zaman zaman sıkıntı yaşanabilmekte. Gelişmekte olan Skype, ileride bu eksiklerini kapatarak Diğer Messenger sistemlerini yarışta saf dışı bırakabilir. Bunun dışında, şu haliyle bile, VoIP ve p2p teknolojilerinde daha uzun süre rakipsizliğini sürdürecek gibi görünüyor Skype.

VoIP teknolojilerinin amiral gemisi Skype

Henüz birkaç sene önce iletişim teknolojileri dünyasına adım atan Skype, hızlı yükselişini ekonomik değerini katlayarak da göstermiş durumda. 2005 sonbaharında, dünyanın en büyük Internet´ten müzayede ve ikinci el ürün satışı yapan portalı eBay tarafından yaklaşık 2.6 milyar dolara (Neredeyse bizdeki özelleştirmelerde satılan dev sanayi tesislerinin fiyatına!) satın alınan Skype, bu satış nedeniyle de iş dünyasında da konuşulmaya devam ediyor. Her ne kadar ödenen fiyatın bir "delilik" olduğu, VoIP teknolojilerinde bu fiyatların konuşulması halinde bu pazarın sanal şekilde şişeceği ve bu nedenle bir süre sonra patlayıp VoIP pazarında büyük krize yol açacağı söylentilerine yol açsa da, Skype´ye olan ilgi daha da artarak sürecek gibi görünüyor.

Kullanıcı içinse bu söylentilerin pek bir değeri yok gibi şu an, ne de olsa o kulaklığını takmış, mikrofonuyla dünyanın dört bir yanındaki tanıdıklarıyla bilgisayar aracılığıyla ücretsiz ve kaliteli telefon görüşmesi yapabilme rahatlığına kavuşmuş durumda!..

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları