Geri Dönüşüm ve Çevre Teknolojileri

5 BİN ŞİŞE DAHA GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILDI

SEKTÖRDEN Hit: 17223 / Yorum: 0 / 18 Kasım 2016 13:05
Geri Dönüşüm ve Çevre Teknolojileri
-A +A

Üretimin her aşamasında “sürdürülebilirlik” ilkesine büyük önem veren Anadolu Cam Sanayii A.Ş., geri dönüşümde farkındalığı artırmayı hedefleyen ‘Cam Yeniden Cam’ projesini Türkiye’nin her köşesine yaymak üzere çalışmalarını hızla sürdürüyor. Anadolu Cam, Beşiktaş Belediyesi ve Bebekliler Derneği tarafından bu yıl sekizincisi 13-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Bebek Şenliği’ne katılarak, cam geri dönüşümünün ülke ekonomisine ve enerji tasarrufuna sağladığı katkıları tüketicilerle paylaştı. Anadolu Cam, ‘Cam Yeniden Cam’ projesi kapsamında, Bebek Şenliği’nde düzenlediği eğlenceli ve bilgilendirici aktivitesi ile camın geri dönüşümü hakkında toplumsal bilincin artırılmasını amaçladı. 13 – 14 Eylül tarihlerinde 5 bin adet broşür dağıtıldı. 15 Eylül tarihinde ise Anadolu Cam standına şişe getirenlere kulplu zeytinyağı şişesi hediye edildi. Böylece şenlikte 5 bin adet şişe geri dönüşüme kazandırıldı. Anadolu Cam tarafından 2011 yılından itibaren başlatılan “Cam Yeniden Cam” projesi ile 2020 yılında cam üretimimizde % 60 geri dönüştürülmüş cam kırığı kullanımı hedeflenmektedir. Hammadde içerisindeki cam kırığı miktarı arttıkça hem enerji hem de doğal kaynak kullanımı azalmaktadır. “Cam Yeniden Cam” projesiyle birlikte Anadolu Cam’ın üretiminde 2012 yılında kullanılan dış cam kırığı miktarı 106.400 tonu bulmuştur. 2013 yılı hedefi ise 125.000 tondur. Bu hedefe ulaşmak için sistematik olarak yapılan çalışmalar; toplumda bilinç oluşturulması, toplama altyapısının geliştirilmesi, cam geri dönüşüm tesislerinin modernize edilmesi ve evsel atıklara karışan cam ambalaj atıklarının düzenli depolama öncesinde ayrıştırılmasıdır. Bu projedeki esas amaç toplumsal bir davranış değişikliği yaratarak geri dönüşüm toplumuna geçişi sağlamaktır. Proje kapsamında cam ambalaj atıklarını toplamada etkili yöntem olan cam kumbaraları da belediyelere hibe edilmektedir. 2011 ve 2012 yıllarında 2.400 adet cam kumbarası yaptırılmıştır. Bu yıl ise hedef 2.750 adettir. Ayrıca cam kumbarası toplama aracı bulunmayan ve cam şişe atığı potansiyeli yüksek olan Belediyelere Anadolu Cam tarafından cam kumbarası toplama aracı bağışlanmaktadır. Cam geri dönüşümü konusunda toplumu bilinçlendirmek için İstanbul, İzmir, Ankara genelinde geri dönüşüm konusunda ilköğretim öğrencilerine eğitimler verilmektedir. Şu ana kadar 75.000 öğrenciye ulaşılmıştır. Eğitimlere devam edilmekte ve yılsonu itibari ile toplam sayının 113.000’i bulması hedeflenmektedir.

***

DOĞADA ÇÖZÜNÜR STREÇ FİLM

Günlük hayatımıza giren birçok plastik gibi normal streç filmin doğaya bırakıldığı tarihten itibaren çözünmesi yıllar alabiliyor. Yeni COOK Doğada Çözünür Streç Film, 2 yıl içerisinde doğada tamamen yok olarak çevreye zarar vermiyor. COOK Doğada Çözünür Streç Film, standart streç filmlerin tüm özelliklerine ve hatta daha fazlasına sahip… COOK’u her türlü gıdanın doğrudan teması veya saklanması için güvenle kullanabilirsiniz. COOK Doğada Çözünür Streç Filmi, buzdolabı veya derin dondurucunuz içerisinde saklama amaçlı ve mikrodalga fırın içerisinde ısıtma işlemlerinde kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. COOK Sedat Tahir A.Ş. Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörü Gökhan Tiritoğlu, Yeni COOK Doğada Çözünür Streç Filmin, yapısı itibari ile streçleme esnasında cam veya diğer plastikler yerine kendisine daha iyi yapıştığını belirtiyor. Tiritoğlu, Cama ya da diğer plastik kaplara tam yapışmamasının hava geçirgenliğini arttırdığını ve bu özelliğin de yiyeceklerin sağlıklı koşullarda muhafaza edilmesini ve daha uzun süre taze kalmasını sağlayan bir avantaj olduğunu vurguluyor.

***

“NAYLON POŞETLER ÖLDÜRÜYOR”

Gündelik hayatta tercih edilen naylon poşetler hayatı zehir ediyor. Hayatın bir parçası haline gelen naylon poşetlerde tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Neco Et ve Kebap Yöneticisi Murat Sağol, naylon poşetlerin çevreye verdikleri zararları, hayvan ve insan sağlığındaki önemini ve tehlikelerine anlattı. Hayatta her şeyin başı sağlık. Peki, sağlıklı yaşam sürdürebilmek için bilinçli beslenmek ve spor yapmak yeterli mi? Sağol, “Naylon poşetleri hayatımızdan çıkarmak neredeyse imkânsızdır. Tüketilen besinler, hayatta sağlık için nasıl ki büyük önem taşıyorsa, dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur ise naylon poşetlerin zararlarının hayatımızda tehlike arz etmesidir. Naylon poşetler bir süre sonra bozulmaya başladığında, çevreye zararlı kimyasallar yayıyor ve alınan besinlerin içerilerine kadar sızıyor. Naylon poşetlerin çevreyi kirleterek, mikropların daha hızlı üremesine neden oluyor” dedi. Neco Et ve Kebap Yöneticisi Murat Sağol, müşterilere gönderdikleri siparişlerde özellikle geri dönüşümlü poşetleri tercih ettiklerini söyleyerek “kimyasaldan arındırılmış, doğaya uyumlu, çok kısa sürede bozulup kendini yok edebilen biyopoşetleri kullanıyoruz. Bu poşetlerin hammaddesi özel bir maddeden yapılıyor ve doğaya bırakıldığında 1-2 yıl içinde toprak oluyor. Özel bir katkı maddesi sayesinde 24 ay gibi kısa bir sürede yüzde 100 çözünerek tekrardan doğaya dönüyor. İnsan sağlığı açısından önemli bir uygulama olup müşterilerimize siparişlerde sunduğumuz poşetlerin geri dönüşümlü olmasına dikkat ediyoruz. Kullandığımız geri dönüşümlü poşetlerin yemek ve içeceklerle temas etmesi halinde hiçbir sağlık riski taşımıyor. Naylon poşetler doğaya verdiği zararlarla birlikte insan ve hayvan hayatını da tehlikeye atıyor. Bizler Neco Kebap olarak insan sağlığına, doğaya ve hayvan hayatına önem verdiğimizden ger dönüşümlü poşetler kullanarak naylon poşetlerin hayatın içerisindeki önemin farkındayız” diye konuştu.

***

ÇEVRECİ ARMATÜRLER

Türkiye armatür pazarının lideri ve “Ulusal Kalite Başarı Ödülü” alan ilk markası olan Artema, kaliteli ve çevre dostu yatırımlarıyla sektörde ilklere adını yazdırmaya devam ediyor. Artema, Alman Yapı ve Çevre Enstitüsü (IBU) tarafından verilen ve dünyaca kabul edilen en önemli çevre etiketi olan ‘Tip III Çevresel Ürün Beyanı’nı Türkiye’de almayı hakeden ilk ve tek armatür üreticisi olmanın gururunu yaşıyor. ‘Tip III Çevresel Ürün Beyanı’nı da alarak başarılarıyla sektöründe öncü konumunu kimseye bırakmayan Artema’nın; armatür üretiminde, hammaddenin doğadan elde edilmesinden üretim sürecinde oluşan atıkların doğaya dönmesine kadar uzanan yaşam döngüsü boyunca yüzde 100 şeffaf bir çalışma yaptığı ve çevresel performansını nicel verilerle beyan ettiği bir kez daha tescillendi. IBU tarafından verilen belgenin, Artema’nın dünya armatür sektöründe çevresel etiket standartlarındaki öncülüğünü tescillediğine vurgu yapan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Atalay Gümrah; “Sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek için, doğal kaynaklarımızı verimli kullanmak ve yönetmek zorundayız. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu olarak, Blue Life adını verdiğimiz anlayış doğrultusunda tüm üretim, tasarım ve yönetim süreçlerimizde enerji ve doğal kaynak tasarrufuna, karbon salınımının azaltılmasına özen gösteriyoruz. Enerji verimliliği konusunda sahip olduğumuz pek çok sertifika ve ödüle ek olarak Artema, ‘metal atıkların geri kazanımı’ projesiyle finale kalarak, Brüksel’de gerçekleştirilecek AB Çevre Ödülleri’nde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı” dedi. ISO 140025 ve inşaat malzemelerinin sürdürülebilir özellikli olmasına yönelik yeni EN 15804 normuyla uyumlu Tip III Çevresel Ürün Beyanı, Artema ürünlerinin bütünsel çevre performansını belgeliyor.

***

“GERİ DÖNÜŞÜM TÜRKİYE İÇİN KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP”

Demir ve demirdışı metaller sektöründe NASA’dan otomotiv devlerine kadar ihracat gerçekleştiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) 2. kez düzenlediği ‘Metalik Fikirler’ Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması’na geçtiğimiz yıla göre rekor başvuru oldu. Yüzde 33’lük artışla 544 projenin başvurduğu yarışmanın ödül töreni 31 Ekim günü gerçekleşecek. İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, 2023 hedefine ulaşabilmek için üretimde miktar odaklı değil, Ar-Ge, tasarım ve inovasyon odaklı çalışılması gerektiğine işaret etti. “Üretimde dünyanın ikinci Çin’i olmak değil, Ar-Ge yapan, tasarım yapan, katma değer üreten ülke olmak istiyoruz” diyen Öztiryaki, hedefler doğrultusunda cari açığa da dikkat çekti. Geçen yıl düzenlenen yarışmaya katılan Candeniz Uysal’ın ‘Akıllı kart çiplerinin geri kazanımı’ (kredi kartı ve benzeri kartlar) projesine değinen Öztiryaki, “Dolayısıyla geri dönüşüm Türkiye için kritik bir öneme sahip. Biz buna yer üstü madenciliği diyoruz. Madenlerden maksimum yararlanmasını bilmeliyiz” şeklinde konuştu. Öztiryaki yine geçen yılın derece alan yarışmacısı Turgay Kamışlı’nın “Metal ve Cevherlerin atıklarının Değerlendirilmesi ve Enerji Üretilmesi” konulu projesine de bu çerçevede dikkat çekerek, Metalik Fikirler Proje Pazarı’nın araştırmacıların önünde bir ufuk açtığını vurguladı.

***

TAV İNŞAAT ATIKLARINI DÖNÜŞTÜRDÜ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLÜNÜ ALDI

Havalimanı tasarımı, yapımı ve işletmeciliği alanında Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Grubu, İzmir’de süren yeni iç hatlar projesiyle Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) düzenlediği “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları” yarışmasında çevre dalında ödüllendirildi. Sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan iyi uygulamaları desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen yarışmanın sonuçları Pera House, Beyoğlu’nda düzenlenen törenle açıklandı. Törende TAV adına ödülü Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Bengi Vargül aldı. TAV Havalimanları Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Bengi Vargül “TAV olarak kuruluşumuzdan bu yana sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın odağına koyuyoruz. Bunu gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzun vazgeçilmez bir parçası olarak görüyoruz. Yolcularımıza ve tüm paydaşlarımızla en üst düzeyde hizmet verirken, çevreye etkilerimizi en aza indirecek, sosyal fayda ortaya çıkaracak bir ekonomik değer yaratmak üzere çalışıyoruz. Bu açıdan inovasyon kilit öneme sahip. Sahip olduğumuz tüm bilgi birikimini kullanarak yürüttüğümüz İzmir projesiyle böyle bir ödül almaktan dolayı büyük mutluluk duyduk. SKD’nin yürüttüğü çalışmaların daha iyi bir gelecek için büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Yarışmada yer alan tüm iyi uygulamaların yaygınlaşarak çoğalmasını umuyoruz” dedi. TAV İnşaat tarafından yapımı üstlenilen yeni terminalin inşaatı sırasında hayata geçirilen uygulamayla, yıkım söküm sonucunda ortaya çıkan malzemelerin yüzde 67’si geri dönüştürüldü, yüzde 32’si yapım çalışmalarında yeniden kullanıldı, her iki kategoride de değerlendirilemeyen yüzde 1’lik kısım bertaraf edildi.

Anahtar Kelimeler : geri donuşum,
Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları