ABD İLE SERBEST TİCARETİ HER PLATFORMDA SAVUNURUZ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “ABD Ticaret Odası ile işbirliğinin temel mantığı Türkiye’nin yeni küresel ekonomik düzende hak ettiği yeri almasını sağlamaktır” dedi.

GÜNDEM Hit: 6861 / Yorum: 0 / 8 Temmuz 2014 13:08
ABD İLE SERBEST TİCARETİ HER PLATFORMDA SAVUNURUZ
-A +A

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, İslâm dünyasındaki en yenilikçi ülke. Dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olmak istiyoruz. Serbest piyasa kuralları geçerli ve son 10 yılda ağırlıklı olarak özel sektör yatırımlarıyla büyümesini hızlandırdı. Amerikan şirketlerini uzun süreli yatırımlar için Türkiye’ye çağırıyoruz. Türkiye’de sizin ortağınız olmak isteriz. Türkiye’de bir işe girişmek hiçbir zaman bu kadar kolay olmamıştı” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası ile işbirliğinin temel mantığının Türkiye’nin yeni küresel ekonomik düzende hak ettiği yeri almasını sağlamak olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “ABD ile AB arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması sürecinde tam destek verecekler. Türkiye’nin dünya ekonomisinde yeni bir rol paylaşımı olan ABD-AB Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’nda yer alması gerekiyor. Bu anlaşmanın içinde olmalıyız, anlaşmaya taraf olmalıyız.

Bu neden çok önemli? Çünkü yeni bir dünya ekonomi düzeni kuruluyor. Dünyanın dörtte üçünü kapsayan ekonomiler birleşiyor. ABD, Pasifik ve AB birleşiyor. Ticarette zaten aralarında engel yok. Yüzde 3’lük küçük bir duvar kalmıştı önemli olan standartların birleşmesi, yatırım, bankacılık ve tarım sistemi birleşiyor. Dünyada geriye de sadece Çin, Rusya, Hindistan ve Ortadoğu kalıyor. Aslında bu küresel birleşmeyi Dünya Ticaret Örgütü yapacaktı ama kapalı ekonomisi olan ülkeler bu süreci tıkadılar. Dünya Ticaret Örgütü’nün sonu mu geldi diye de sorguluyoruz artık. Türkiye yeni dünya düzeninin dışında kalamaz. 2023 hedefleri de dahil hedeflerimiz buna bağlı. Bu süreç birkaç yıl içinde sonuçlanacak. Biz kendi iç meselelerimize çok fazla dalıp bunu kaçırmamalıyız. Teksas, Rusya kadar, Ohio ise Belçika kadar büyük ekonomi. Mississippi ise İspanya kadar büyük.”

ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kush Chosky, “TOBB ile çok önemli bir ortaklık anlaşması yaptık ve çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu ortaklık daha da güçlenecek. Birlikte çalışacağımız birçok planımız var. Gelecek yıl Türkiye’de büyük bir yatırım konferansı düzenleyeceğiz ve ABD’li yatırımcılar Türkiye’ye gelecek” dedi. Chosky, iki tarafın da Türkiye’nin ABD ile AB arasındaki transatlantik ticaret ve yatırım anlaşmasına dahil edilmesi için çalışacağını teyid ederek, “Hem Türk hem ABD firmaları için iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması olabilecek en iyi şey. Bunu da her platformda savunacağız. İki ülkenin hükümetleri arasında ticaretle ilgili görüşmelerin hızlanmasını istiyoruz. Türkiye hükümeti bu konuda açık ve biz ABD tarafının da adımlar atması için çalışıyoruz. Ortadoğu ticaret merkezi projemiz de yeni bir proje ve kesinlikle hem iş dünyasına hem de bölgeye büyük faydası olacak. Türkiye büyük bir pazar. ABD, Türkiye ile ticaretini geliştirmek istiyor. Aynı zamanda da büyüyen bir ekonomi ve bölgeye açılan bir yönetim merkezi konumunda Türkiye.”

ABD Ticaret Odası ile ortaklık nasıl başladı?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ABD ziyareti sırasında detayları ortaya çıkan TOBB ile ABD Ticaret Odası arasındaki ortaklık ne anlama geliyor? Bu konuda hem TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu hem de Başbakan Yardımcısı Babacan’ın verdiği bilgilere göre bugüne kadar yaşananlar ve önümüzdeki dönemde olacaklar şöyle özetlenebilir:

ORTAKLIK ANLAŞMASI: 14 Aralık 2012’de ABD Ticaret Odası ile bir işbirliği anlaşması imzalandı.

İLK BULUŞMA VE SONRASI: 28 Ocak 2013’te ABD’liler, Türkiye’de müteahhitlerle buluştu. 15-17 Nisan’da New York, Atlanta, Washington’u kapsayan ilk road show yapıldı. Kısa süre önce de 20 ABD’li firmanın temsilcileri İstanbul ve Ankara’da Türk işadamlarıyla buluştu.

BU DEFA 4 ŞEHİR: Son buluşma ise ABD’de 4 önemli kentte Los Angeles, San Francisco. Seattle ve Şikago’da gerçekleşti.

BAYRAMDA FAZLA MESAİ: Kurban Bayramı sırasında ABD Ticaret Odası ile TOBB İstanbul’da toplandı. Ortadoğu Ticaret Diyalog süreci başlatıldı. Mısır, Ürdün, Filistin, İsrail, Türkiye ve ABD’den işadamları oturdu, konuştu. Pazara giriş şartlarını, malların dolaşımını, enerji sektörünü ve bazı ortak özel bölgeler kurulması gibi konular masaya yatırıldı.

ORTADOĞU DİYALOG MERKEZİ: Bu süreci kurumsal bir yapıya kavuşturmak için İstanbul’da Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi kurulması kararlaştırıldı. Daimi sekretaryası olan, ilişkileri sağlayacak, sorunları çözecek bir merkez.

ABD TİCARET ODASI TEMSİLCİLİK AÇACAK: Bir anlaşma daha yapıldı ve ABD Ticaret Odası’nın, TOBB’un İstanbul binasında temsilcilik açması kararlaştırıldı.

SON ADIM KONSEY: Türk-ABD İş Konseyi’nin karşı eş kuruluşu ABD-Türk İş Konseyi’nin de kurulması kararlaştırıldı.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları