“Perakende sektöründen yiyecek daha çok ekmek var”

Türkiye Perakendeciler Federasyonu tarafından düzenlenen ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ konulu konferansa katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin yüzde 60’ının artık şehirlerde döndüğüne işaret ederek, “Perakendeciliğin önü açık. Sektöründen şikâyet edenler varsa bilsin ki burada daha çok yiyecek ekmek var” dedi.​

GÜNDEM Hit: 1200 / Yorum: 0 / 29 Ağustos 2014 14:29
“Perakende sektöründen yiyecek daha çok ekmek var”
-A +A

Konferansın açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, perakende  sektörünün ekonominin lokomotifi olduğuna değinerek, son 10 yıldaki büyümenin yüzde 15’inin bu sektör tarafından sağlandığını dile getirdi.

Perakendecilerin cirosunun son 2 yılda yüzde 12, yerel zincirlerin ise yüzde 32 arttığına dikkat çekenTOBB Başkanı, “Ekonomi iyiye mi gidiyor, kötüye mi? Perakende sektörüne bakmanız yeterli” ifadesini kullandı.

Dünya ekonomisindeki gelişmeler üzerine bilgi veren M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bütün dünyada finans haritasının değiştiğini, artık para arzının kısıldığını anlattı. “Küresel dünyada dolaşacak para azalacak. O yüzden rahat şartlarda borçlanamayacaksınız” uyarısında bulunan Hisarcıklıoğlu, dünya ticaretinin kurallarının da değişmekte olduğunu haber verdi. ABD, AB ve Pasifik ülkelerinin tek pazarda toplanacağını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin de mutlaka bu çemberin içerisinde olması gerektiğine vurgu yaptı.

-Enerji haritası da değişiyor

Bir başka değişikliğin de enerji alanında olduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, petrol ve doğalgaz gibi baş aktör kaynakların yerini kaygazının almasının beklendiğini söyledi. En önemli kayagazı kaynaklarından birisinin ABD olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğu, bu nedenle ABD’nin yeniden üretim merkezi olacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Trakya ve Güneydoğu bölgelerinde de kayagazı rezervleri bulunduğu yönünde görüşler olduğunu hatırlattı.

Dünyada her yıl 150 milyon kişinin alt sınıftan orta sınıfa terfi ettiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Yani insanlar zenginleşiyor. Bu tüketim demektir. Yani perakende sektörünün önü açık demektir” diye konuştu.

Türkiye’nin internet üzerinden yaptığı ticaretin zayıflığından yakınan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin e –ticaret payı yüzde 1 iken bu oranın İngiltere’de yüzde 14 olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında bankacılık sektörünün aldığı komisyon oranlarının yüksekliğinden yakınırken, Türkiye’nin geleceğinden umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları